HTML

Gyere át!

Szeretnél hasonló feladatokat kapni? Gyere át a www.napinemetteszt.com oldalra, és iratkozz fel a hírlevélre. Találkozunk a honlapon!

Friss topikok

  • Nilanemet: Kedves DAnett! Feltettem újra a megoldást, remélem te is látod, mert én most például nem látom a ... (2012.08.28. 21:35) Már megint melléknévragozás
  • DAnett: @Nilanemet: Köszi szépen! :) (2012.02.24. 08:35) Sich, de milyen?_megoldás
  • Nilanemet: @zsiraf18: Szia! Nagyon köszönöm a jókívánságokat, úgy legyen! A magyarra fordítás/nem fordítás ... (2011.12.09. 14:12) Miért nem tanulunk németül?
  • zsiraf18: @Nilanemet: Nagyon köszönöm a segítséget, szép hetet kívánok! :) (2011.11.28. 13:26) Javítás_megoldás
  • ytfan28: Üdv! sajnos nem elérhető a link! jó az oldal egyépként! Gratulálok hozzá! (2011.11.09. 13:41) Nyár - nyaralás nélkül

Könyvkereső

2011.07.11. 21:47 Nilanemet

Te is utálod a képleírást? - 5+1 tuti tipp, hogy ne így legyen

Megboldogult diák koromban, amikor nyelvvizsgára készültem, a képleírástól hidegrázást kaptam. Irracionális helyzet: ülsz a gyomorgörcsöddel, előtted egy avitt papír, ötezer éves képpel, és csapó, tessék róla beszélni. Engem jófajta beszélőkével áldott meg az ég, de ez a feladat mégsem tartozott a kedvenceim közé. Egyféleképp tudtam csak megoldani: azt képzeltem, annyira nem is gáz is a helyzet és mindenféle sztorikat találtam ki.

Most pedig veled is megosztok 5+1 tuti tippet, hogy neked se legyen kínlódás a képleírás, amennyiben a nyelvvizsga, amit választottál, tartalmazza ezt a feladatot.

1. Kezd a lényeggel!

  • kit/kiket/mit látsz a képen
  • milyen tevékenységet végeznek
  • milyen évszak van
  • milyen a kép hangulata
  • milyen színek dominálnak
  • ha több kép van, ott is ezekről beszélj először

2. Ezután engedd szabadon a fantáziád!

  • találj ki olyan történetet, amiről ez a kép szólhat
  • kapcsold össze valamilyen aktuális eseménnyel
  • "színezd" ki a képet (épp most érkeztek vendégek, a háziasszony kissé ideges, a házigazda mosolyogva köszönti a vendégeket)

3. Semmiképp se görcsölj rá olyan szavakra/kifejezésekre, amiket nem ismersz!

Ha felfedeztél valamit a képen, amit nem tudsz németül, ne kezd el körülírni, beszélj másról. Például egy konyha van a képen, és jól látható helyen egy kenyérsütő áll. Beszélj arról, milyen modern és jól felszerelt a konyha, a háziasszony bizonyára nagyon szeret sütni-főzni. Ha a vizsgáztató mégis rákérdez a tárgyra, mondd el, mire lehet használni. Ha erősködik, hogy mi az elnevezése, nyugodtan bevallhatod, hogy elfelejtetted. Ha eddig jól teljesítettél, ezen nem fogsz elcsúszni!

 4. Addig beszélj, amíg van miről!

Ha kifogytál az ötletekből, ne kezd újra, csak azért, hogy ne legyen csönd. A vizsgáztatók sem szeretik, ha valaki már harmadszorra ismétli magát. Egyszer még neki lehet állni cizellálni, de nem érdemes sokáig húzni az időt. Hagyhatod megszólalni a vizsgáztatót is.

5. Ne félj a kérdésektől!

Ha véletlenül nem értettél valamit, vissza lehet kérdezni. Helyesen! (még véletlenül sem úgy, hogy "was?" A "Wie bitte?" használata csak azt mutatja, hogy ezt is tudod.) Életedben először beszélsz a vizsgáztatóval, meg kell hogy szokd a kiejtését, hanglejtését.

5+1 A vizsgáztató is ember!

Nem azért választotta ezt a feladatot, hogy a körmét élesítse tudatlan embereken. Meg olyanokon, akik nem is tudatlanok, de majd ő jól megmutatja nekik, hogy mégis azok. Mindenütt vannak mindenféle emberek, mindenkinek akad a tarsolyában rémséges vizsgasztori, de alapvetően azért ül ott a vizsgáztató, hogy megtudja, mit tud a vizsgázó, hogy nyugodt szívvel állíthassa róla, beszéli az adott idegen nyelvet.

Legközelebb konkrét példán teszteljük a fenti tippeket!

 

Szólj hozzá!

Címkék: nyelvvizsga


A bejegyzés trackback címe:

https://napinemetteszt.blog.hu/api/trackback/id/tr503058802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása