HTML

Gyere át!

Szeretnél hasonló feladatokat kapni? Gyere át a www.napinemetteszt.com oldalra, és iratkozz fel a hírlevélre. Találkozunk a honlapon!

Friss topikok

 • Nilanemet: Kedves DAnett! Feltettem újra a megoldást, remélem te is látod, mert én most például nem látom a ... (2012.08.28. 21:35) Már megint melléknévragozás
 • DAnett: @Nilanemet: Köszi szépen! :) (2012.02.24. 08:35) Sich, de milyen?_megoldás
 • Nilanemet: @zsiraf18: Szia! Nagyon köszönöm a jókívánságokat, úgy legyen! A magyarra fordítás/nem fordítás ... (2011.12.09. 14:12) Miért nem tanulunk németül?
 • zsiraf18: @Nilanemet: Nagyon köszönöm a segítséget, szép hetet kívánok! :) (2011.11.28. 13:26) Javítás_megoldás
 • ytfan28: Üdv! sajnos nem elérhető a link! jó az oldal egyépként! Gratulálok hozzá! (2011.11.09. 13:41) Nyár - nyaralás nélkül

Könyvkereső

2012.01.18. 06:55 Nilanemet

Vigyázz, kész, rajt! - avagy, meghalt a király, éljen a király

Ez a jó nagy marhaság a címben nem utal másra, mint arra hogy ez a blog kinőtte magát, és honlappá változott.

Ha továbbra is vevő vagy német nyelvi feladatokra, és akár házhoz (na jó, inboxhoz) kéred őket, gyere és iratkozz fel a hírlevélre. Ezen kívül találsz még ingyenes e-mailtanfolyamot, hasznos német kifejezéseket, és nemsokára rendelhető lesz online magazinunk is.

Nem búcsúzom tehát, hanem arra biztatlak, gyere át, és gyakorolj velem tovább!

Sok sikert hozzá!

Tar-Pálfi Nikolett

Napi Német Teszt

 

Szólj hozzá!

Címkék: nyelvtanulás


2012.01.05. 21:41 Nilanemet

Levélírás németül: levélformátum

A levélírás a német nyelvvizsga egyik lényeges feladata, sokaknak azonban egyenes ez a mumus. Nyilván nem lehet előre bemagolni egyetlen levelet sem, és kicsit kreatívnak is kell lenni hozzá, de igenis fel lehet rá készülni.

A www.briefform.de honlapon remek német mintalevelek találhatók, amiket átolvasva már nem tűnik annyira ijesztőnek a feladat. Az első oldalon máris ott van egy levél, ami bemutatja a hivatalos levél felépítését. Nézzük át együtt:

Absender (Feladó)

A feladó adatait a következő sorrendben kell megadni:
keresztnév, vezetéknév
utca, házszám
irányítószám, helység
Nincsenek üres sorok  köztük!

Empfänger (címzett)

ugyanaz mint fönt

Betreff (hivatkozás)

A Betreff szót ma már nem írják ki a levélben, csak a levél tartalmának rövid megnevezése kerül ide. Se aláhúzni, se pontot tenni utána nem kell. Bármilyen más igazoló szám, ügyfélszám, kód, stb. ide írható a hivatkozás alá. Ezután két üres sor következik.

Anrede (megszólítás)

A megfelelő megszólítás (udvarias-baráti) után vessző következik, a levél szövege pedig – egy üres sor után – kis betűvel kezdődik.

Brieftext (szöveg)

A szövegnek érthetőnek, világosan tagoltnak kell lennie.

Grußformel (elköszönés)

Sortörés választja el a levél szövegétől, nincs mögötte se pont, se vessző, se felkiáltójel. Fontos, hogy igazodjon a feladó és a címzett viszonyához (formális-informális),

Datum (dátum)

Csak számokkal: 03.01.2012 vagy a hónapot kiírva: 3. Januar 2012
Budapest, den 03. 01. 2012

Szólj hozzá!

Címkék: levélírás


2011.12.15. 10:17 Nilanemet

Év végi hajrá - passzívan

Fotelból nézem, amint fenyőfavásárlás közben megkéselik egymást a vevők - a szeretet nevében, persze. Avagy egyéb nőnemű sürög-forog a konyhában, én pedig élvezem, hogy egy eredetileg feldarabolt, pucolásra és fűszerezésre váró anyag egy forró edényben bevitorlázik elém.

Na ja, jó lenne. A passzív azonban nem erre utal a címben. Hanem a nyelvtani jelenségre. Hátha valakinek az év végi hajrában gyakorlásra van szüksége: teszthez, vizsgához.

Hajrá, mindjárt itt az év vége.

Jó gyakorlást!

 

 1. Man muss die Zähne gründlich putzen.
 2. Man muss die Verletzung behandeln.
 3. Hier darf man nicht parken.
 4. Darf man hier rauchen?
 5. Hier kann man gute Bücher kaufen.
 6. Man darf laut in der Straßenbahn nicht telefonieren.
 7. Immer soll man das Gewicht kontrollieren.
 8. Wie oft muss man das Medikament nehmen?
 9. Man muss die Tür schließen.
 10. Man soll an der Rezeption warten.

 A megoldásért katt ide!

Szólj hozzá!

Címkék: passzív


2011.12.08. 11:08 Nilanemet

Melléknévragozás újratöltve

A melléknévragozás (Adjektivdeklination) a német nyelvtan azon jelensége, ami bármikor és bármilyen szinten, mélységben gyakorolható. Akár a karácsonyi sütés-főzés: készíthetsz apró kekszeket, kétfogásos finom vacsorát, vagy elpepecselhetsz hosszú órákon át is a konyhádban, hogy valami igazán ínyenc, kissé nyakatekert, de remek minőségű étellel állj elő.

Mi most még csak a kekszeknél tartunk: egy egyszerű, ám a melléknévragozás mindhárom fajtájából (erős, gyenge, vegyes) merítünk.

Jó gyakorlást!

 

Maria hat ein…... schön….. Abend bei Familie Neuwärts verbracht. Frau Neuwärts ist ein..… nett…... intelligent…..… Frau. Ihr Mann arbeitet als Ingenieur bei ein…… groß…… Firma. Sie haben zwei klein…….. Kinder, Anna ist ein……. 8-jährig……. Mädchen, ihr….… klein……. Bruder, Marco ist nur noch fünf.
Die Familie hat ein……. bequem……. Haus in ein……. leise……. Straße. Frau Neuwärts hat es Maria gezeigt: die praktisch……. Küche, das modern……. Wohnzimmer, die klein…... aber gemütlich……. Kinderzimmer, und auch den groß……. Garten.
Maria hat toll….. Geschenke mitgenommen: ein..….. neu…... Roman für Frau Neuwärts, schmackvoll……. Weingläser für Herrn Neuwärts und manche interrestant…….. Spielzeuge für die Kinder.
Nach dem toll…….. Abendessen haben sie lange geplaudert. Maria ist mit schön……. Erlebnissen nach Hause gegangen. Sie hat der sympatisch……. Familie versprochen, dass sie nächst…… Mal in ihr……. neu….… Wohnung treffen.
 
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: melléknévragozás


2011.11.28. 14:23 Nilanemet

Miért nem tanulunk németül?

A legtöbb fogorvos biztosan rosszallja,  ha beszélgetőpartnere szájából egy összevissza fogsor kandikál ki. Nagymamám, aki fodrász, mindig úgy azonosította be az ismeretlen hölgyeket, hogy az a magas nő, akinek olyan szépen volt levágva a haja. Nekem pedig természetesen fontos, hogy ha valaki megszólal németül, minél szebben tegye.

Szerintem sokan sok pénzt, időt, energiát fektetnek bele a nyelvtanulásba. Indokaik is vannak szép számmal: munka, diploma, nyelvvizsga.

Mégis azt látom, sokan lemorzsolódnak. Sok a munka, diploma nélkül is felvesznek, a nyelvvizsga-papír nem számít.

Sokszor felteszem magamnak a kérdést: vajon miért? A lemorzsolódott diákokat ki tudná, mi tudná motiválni? Vagy nem is kell őket motiválni? Eléldegélnek a majdnem diplomájukkal és a majdnem nyelvtudásukkal?

Talán nem minden tanár, de a legtöbb biztosan felteszi magának a kérdést: miattam nem akar tanulni? Megtettem minden azért, hogy kedve legyen, motivált legyen? Szerintem nehéz a válasz ebben az esetben.

Úgy képzelem, vannak - sőt talán sokan vannak - olyanok, akik munka, egyetemi, főiskolai tanulmányok, vagy kisgyerekek mellett akarnak megtanulni németül, és ehhez veszik a fáradságot és gyakorolnak. Nekik szeretnék minél hamarabb segíteni a készülő honlapommal, és egy havonta megjelenő online magazinnal.

Ehhez azonban szeretném megismerni a TE véleményedet! Miért nem megy a tanulás? Hol torpan meg a még legelszántabb nyelvtanuló is? Mi kellene a jobb eredmény érdekében? Mi jelentené SZÁMODRA a legnagyobb segítséget?

Elmondod? Kíváncsian várom!

3 komment

Címkék: nyelvtanulás


2011.11.16. 10:19 Nilanemet

Javítás

Nehézséget okoz rendesen megjegyezni a német kifejezéseket? Kínoz a vonzat, ige-dilemmák gyötörnek vagy nehezen áll össze az egész mondat?

Az alábbi feladat segíthet mindezekben. Javítsd ki a hibás kifejezéseket, és amíg bütykölsz velük, biztosan ráérzel, hogy is hangzanak pontosan.

Jó gyakorlást!

 

1.       Das kommt für mich nicht nach Frage.
2.       Carl Otto kam 1945 über Welt.
3.       Du willst immer richtig haben.
4.       Ich kontrolliere immer, ob alles zu Ordnung ist.
5.       Wohin fahrt ihr vor Urlaub?
6.       Ich habe der Meinung, dass dieser Film fantastisch ist.
7.       Wenn Besuch erreicht, kann ich den Film nicht zu Ende sehen.
8.       Kino oder Fernsehen? Mich ist das egal. Ich lese lieber.
9.       Hauptding ist, dass jeder kommt. Das ist das wichtigste.
10.   Darf ich auch mal was reden?

 

A megoldásért katt ide!

 

Szólj hozzá!

Címkék: kifejezések


2011.11.11. 14:13 Nilanemet

Nincs kedvem semmihez!

Pedig süt a nap (még ha hideg is van), itt a hétvége, és akár még a lottón is nyerhetnék. Mert van. Mármint lottószelvényem. Csak kedvem nem sok.

Elképzelem, milyen klasszul tudna most lelkesíteni egy amerikai, ezerwattos mosolyú rábeszélőgép: csak az első lépés nehéz, utána már minden megy magától, ne engedd, hogy kicsússzon a kezedből az irányítás.

Inkább befejezem, mert már viszket a tenyerem. Ha rád is rádtelepszik mostanában a novemberi köd, és nem akaródzik németül tanulni, elmét csiszolni, gyakorlatokkal bíbelődni, gondolj Jimre, vagy hívhatjuk tőlem Bobbynak is, és biztos vagyok benne, magadtól állsz neki feladataidnak, mintsem őt hallgasd.

Noszogatásnak pedig legyen elég az alábbi rövid szókincsfejlesztő feladat. Egészítsd ki a mondatokat a megadott német szavak egyikével. Vigyázz: kettővel többet adtam meg, tehát lesz maradék és az igéket elképzelhető, hogy ragozni kell.

Jó gyakorlást!

 

1.       Frau Seltmann war rechtzeitig da und konnte das Feuer …….. .
2.       Wir haben eine Bergtour gemacht, aber mein Bruder ist gestürzt und wir mussten ins Krankenhaus, in die ……………………………… .
3.       Habt ihr das Flugzeug wirklich …………….? Ihr könnt dann nicht nach Paris fliegen.
4.       Ich habe jetzt keine Zeit, ich fahre los. …………………. kaufe ich ihnen Süssigkeiten oder andere kleine Geschenke.
5.       Meistens ist es so: Der Mann fährt, die Frau sitzt auf dem …………………. .
6.       Der Mann wartete ………………… auf die Frau. Sie ist nicht gekommen. Wie in einem Film!
7.       Bist du es Marco? Ich habe dich sofort ………………….
8.       Dieser  Schauspieler ist sehr …………………, aber ich finde ihn schlecht.
9.       Zu Hause ist es nicht immer so ………………….. . Das Telefon klingelt, die Kinder streiten und Oma sieht laut fern.
10.   Ich gehe oft ins Kino, ……………….. andere Zuschauer mir auf die Nerven gehen.
 
Beifahrersitz * löschen* unterwegs* teuer*gemütlich* Interview*verpassen* berühmt* Notaufnahme* erkennen* obwohl* vergeblich

 

A megoldásért katt ide!

Szólj hozzá!

Címkék: szókincs


2011.11.08. 10:35 Nilanemet

Aki, ami, amely - vonatkozói névmás, vontakozói mellékmondat

Szinte hallom a reakciót: mi van? Talán így: Relativpronomen, Relativsatz. Vagyis a mondat, amiben utalok valakire meg valamire. Vagy egy hír, amit újra elolvasunk. A nő, akinek kávét főzünk, a férfi, akit okosnak tartunk, a gyerek, aki édes, és a szomszédok, akiknek bemutatkozunk. Vagy beszólunk. Mindegy.

A németben a vonatkozói névmás erősen hasonlít a der, die das és többesszámban die névelőhöz, és annak ragozott alakjaihoz. Igazából, többesszám Dativ, illetve egyes- és többesszám Genitivben mutat másképp. Valahogy így:

 

maskulin

feminin

neutral

Plural

Nominativ

der

die

das

die

Akkusativ

den

die

das

die

Dativ

dem

der

dem

denen

Genitiv

dessen

deren

dessen

deren

 

Két feladatot készítettem ehhez a nyelvtanhoz: az elsőben a két megadott mondatból kell összetett mondatot fabrikálni, a másodikban pedig a hiányzó névmást kell kiegészíteni.

 

Jó gyakorlást!

 

0.         Hier kommt mein Kollege. Du kennst ihn auch.

Hier kommt mein Kollege, den du auch kennst.

 

1.       Das ist die Zeitung. Ich lese sie gern.

2.       Ist das dein Freund? Hast du ihn gestern angerufen?

3.       Das ist Anna. Ich habe ihr ein Geschenk gekauft.

4.       Das sind freche Leute. Sie ärgern mich sehr.

5.       Ich muss den Arzt anrufen. Ich muss mit ihm einen Termin vereinbaren.

6.       Das ist der berühmte Schauspieler.  Das Auto war ihm weggenommen.

7.       Hier kommt die Frau. Ihr Hund ist ein Dalmatiner.

 

1.    Wo sind die Leute, …. wir schon lange erwarten?

2.    Ist diese Frau die einzige, ….. angekommen ist?

3.    Wo ist das Hemd, …. ich gestern gebügelt habe?

4.    Das ist Marco, ..…. du einmal getroffen hast.

5.    Die Frau, …. ich den Schlüssel zurückgegeben habe, wohnt im ersten Stock.

6.    Das Buch, …… ich dir empfohlen habe, hat mir enorm gut gefallen.

7.    Die Kinder, …….. wir eine Torte backen, kommen erst um 4 an.

8.    Wie heißen die Städte, ..... du besichtigen möchtest?

9.    Kennst du den Politiker, ……. unser Sportverein einen Brief geschickt hat?

10. Das ist unser Freund, …….Haus ich dir gezeigt habe.

A megoldásért katt ide!

Szólj hozzá!

Címkék: vonatkozói névmás


2011.11.01. 21:22 Nilanemet

Novemberi emlékezés

Amellett, hogy végre négynapos hétvége (már akinek, ugye) mindenki tudja, november elején illik kimenni a temetőbe, kicsit tenni-venni, és megpróbálni emlékezni. Arra, aki már nincs itt.

A németnyelvű országokban is ünnep ez a nap, az alábbi szöveg is ezt bizonyítja. Elolvasása után egészítsd ki a táblázatot!

Jó gyakorlást!

 

Allerheiligen ist ein christliches Fest, zu dem aller Heiligen gedacht wird – auch solcher, die nicht heiliggesprochen wurden – sowie der vielen Heiligen, um deren Heiligkeit niemand weiß als Gott.
In Österreich, Liechtenstein, den katholisch geprägten Kantonen der Schweiz, den deutschen Bundesländern Baden-Württemberg, Bayern, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, und Saarland ist Allerheiligen, den ersten November ein gesetzlicher Feiertag.
In den genannten deutschen Bundesländern ist Allerheiligen ein sogenannter stiller Feiertag. Das heißt, dass an diesem Tag keine Tanzveranstaltungen durchgeführt werden dürfen und laute Musik verboten ist.
Am Vorabend, dem 31. Oktober, wird in den Vereinigten Staaten und vielen Ländern Europas Halloween gefeiert. Das Wort Halloween leitet sich aus der amerikanisch-englischen Bezeichnung All Hallows Eve, dem Vorabend von Allerheiligen, ab.
Das Fest Allerseelen wird in der Kirche jedes Jahr am 2. November Tag nach dem Fest Allerheiligen gefeiert. Am Fest Allerseelen wird der Verstorbenen gedacht und besonders für die Verstorbenen des vergangenen Jahres gebetet. Vielerorts wird die damit verbundene Gräbersegnung bereits am Nachmittag von Allerheiligen vorgenommen. Damit verbunden ist der Brauch, die Gräber vor allem mit Lichtern besonders zu schmücken.
 
am 31. Oktober
 
All Hallows Eve
Vorabend der Allerheiligen
 
Allerheiligen
 
stiller Feiertag
am 2. November
 
wird der Verstorbenen gedacht
 

 

 A megoldásért katt ide!

 

Szólj hozzá!

Címkék: szövegértés


2011.10.24. 13:30 Nilanemet

Sogar/nicht einmal

Még az időjósok se tudják megmondani, mikor áll el az eső. Még holnap is ilyen idő lesz. Vagy mégsem?

Az előbbi rögtönzött időjárás-jelentésben, ha mindez németül lenne, felhasználhatnánk a címben szereplő sogar-nicht einmal kifejezéseket. A sogar ugye a 'még...is' jelentéssel bír, a nicht einmal pedig a tagadó párja.

Nem is kell ezt hosszan ragozni, inkább irány a gyakorlás. Döntsd el, hogy az alábbi, német weboldalakról származó mondatokból melyik hiányzik, a sogar vagy a nicht einmal.

Jó gyakorlást!

 

 1. Wozu sind Geschichten gut, die ………….  wahr sind?
 2. Der Landtag in Stuttgart hat Winfried Kretschmann zum ersten grünen Ministerpräsidenten gewählt. ………..  aus der Opposition bekam er Stimmen.
 3. Neue Auswanderungswelle? "Viele sprechen …………  Englisch!"
 4. Spargeld überlebt …………  Banken
 5. Der Biosprit E10 wird vom Autofahrer kaum angenommen, obwohl er drei Cent günstiger ist als Super 95. ……….  jeder dritte Autofahrer tankt Biosprit.
 6. ……….. der Ford-Chef fährt am liebsten einen Toyota
 7.  "Focus"-Chef verlässt das Magazin nach …………………….  einem Jahr
 8. Jetzt demonstrieren …………….  die Japaner gegen Atomstrom
 9. Boy 7: Vertraue niemandem. ………………  dir selbst. Thriller
 10. Die Russen könnten überall sein - …………….  auf dem Mond
 11. Als wir starteten, hatten wir kein spezielles Produkt im Sinn, …………… einen Business-Plan.
 12. In Problemvierteln fürchtet sich …………….  die Polizei
 13. Mit Cheap Calls supergünstig oder …………….  kostenlos ins Ausland telefonieren
 14. Rückrufaktion: Jetzt sind ………………….  mehr die Zahnbürsten sicher

A megoldásért katt ide!

 

Szólj hozzá!

Címkék: sogar nicht einmal


2011.10.20. 13:53 Nilanemet

Találkozzunk!

A reggeli órán volt egy kis kavar. A kavart én okoztam azzal, hogy nem akartam. Vagyis hogy egyszerű akartam lenni és lényegretörő, felesleges információtól mentes. Pedig lehet, hogy most épp az ellenkezője lett volna jó.

Adott a treffen (találkozni) ige, ami hol visszaható (siches) hol nem. És mi lesz a tárgyesettel? Mit? Mármint mit plusz Dativ? Az meg hova jön?

Akkor tehát gyűrjük fel az ingujjunkat, és essünk neki:
 

jemanden treffen

Valakivel - véletlenül vagy a megbeszéltek szerint - találkozni. Az ige tárgyesetet (Akkusativ) vonz, tehát "valakit" találkozom.

Ich habe ihn auf der Post getroffen.

Wir treffen uns morgen um halb zehn.

A második példamondatnál az 'uns' nem a sich  megfelelő alakja, hanem egymást (einander) jelenti!

sich mit jemandem treffen

Ez általában a megbeszélt találka, ahol már a mi észjárásunknak és nyelvi logikánknak megfelelően "valakivel" találkozunk. Értelemszerűen elég lehet a visszaható névmás is, nincs szükség a "mit"-re. (ld. 2. mondat)

Martin trifft sich mit seiner Freundin.

Sie treffen sich um sieben Uhr im Kino.

jemandem begegnen

(Perfekt: ist begegnet!)

Ha valakivel véletlenül összefutok, ezt az igét használom.

Als ich aus dem Bus ausstieg, begegnete ich meinem Kollegen.

Wir sind uns/einander gestern in der Stadt begegnet.

sich mit jemandem verabreden

Ez egyenlő a sich treffennel, vagyis előre megbeszélek valakivel egy találkát.

Carla hat sich mit ihrer Freundin auf einen Kaffee verabredet.

Für morgen Abend habe ich mich schon verabredet.

Jó találkozást!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: igék


2011.10.17. 15:22 Nilanemet

Elektromos autót Németországba!

Azt hiszem, abban megegyezhetünk, hogy Németország az autóipar fellegvára. (Én általában kicsit sarkítok is ilyenkor, számomra az autó német. De jóindulattal beleszámítom azokat a márkákat is, amik a cégcsoportokhoz tartoznak. Azt hiszem, ezzel minden német autógyártót sikerült maximálisan megnyugtatnom.)

És abban is megegyezhetünk, hogy Németország élen jár a környezetvédelmi kérdésekben is. Errefelé még azt sem tudtuk, mi fán terem a szelektív hulladékgyűjtés, amikor ott már kedvesen és ellentmondást nem tűrőn rászóltak a gyüttmentekre, hova dobják a flaskájukat.

A legújabb törekvésük az elektromos autók számának emelésére vonatkozik. A Deutsche Welle oldalán olvashatsz erről.

Alább a cikk rövidített és egyszerűsített változatát találod, egy rövid tesztfeladattal. Szerinted 10 év múlva tényleg ennyi autó gurul be áramot tankolni, a hova is?

Jó gyakorlást!

autópálya.jpg

Deutschlands Elektroauto-Pläne unter der Lupe
Eine Million Elektroautos sollen im Jahr 2020 auf deutschen Straßen fahren - so will es die Bundesregierung. Forscher haben nun errechnet, ob das Ziel erreichbar ist.
Wie verhalten sich die Autokäufer der Zukunft? Wie entwickeln sich die Preise für Batterien? Wo können Autos mit Strom "getankt" werden, und wie lange wird das dauern? Forscher der privaten Hochschule European School of Management and Technology in Berlin haben versucht, die Zukunft bis zum Jahr 2050 vorherzusagen.
"Wenn man gar nichts macht", so Projektleiter Michael Holtermann, "dann hat man in unserem Modell am 1.1.2020 462.000 elektrische Fahrzeuge im Sinne der Bundesregierung und der Industrie." Dazu zählen nicht nur rein batteriebetriebene Autos, sondern auch normale Hybridfahrzeuge. "Eine Million hat man etwa zweieinhalb Jahre später", so Holtermann.
Die Entwicklung lässt sich beschleunigen, wenn die Preise für Elektroautos vom Staat subventioniert werden. Das würde die Zahl der Elektroautos erhöhen, so der Ökonom Jörg Radeke. Und doch würde es wirtschaftlich keinen Sinn machen.
Außerdem glauben die Forscher, dass eine größere Verbreitung von Elektroautos dazu führt, dass Autohersteller in ihren Anstrengungen nachlassen, herkömmliche Verbrennungsmotoren effizienter zu machen.
1.       Die Bundesregierung will, dass
A.      im Jahr 2020 nur Elektroautos auf den deutschen Straßen fahren.
B.      nächstes Jahr 2020 Elektorautos auf den deutschen Straßen fahren.
C.      2020 eine Million Elektroautos auf den deutschen Straßen fahren.
D.      man bis 2020 Elektroautos herstellt.
 
2.       Man soll nicht viel tun,
A.      um diese Zahl zu erreichen.
B.      um elektrische Autos vekaufen zu können.
C.      um diesen Projekt zu verlängern.
D.      um den Verkehr zu verändern.
 
3.       Wenn der Staat die Verbreitung der Elektroautos fördert,
A.      hat das gute Folgen für die Wirtschaft.
B.      hat das negative Folgen für die Wirtschaft.
C.      hat das positive Folgen für die „normale” Autoindustrie.
D.      werden herkömmliche Autos verschwinden.

 

A megoldásért katt ide!

Szólj hozzá!

Címkék: szövegértés


2011.10.14. 11:26 Nilanemet

Hoz? Hez? Höz? Vagy inkább re?

Az elöljárószavak a német nyelv kifogyhatatlan tárházát képezik. Nekünk már azzal jól feladják a leckét, hogy mi az eget keresnek a főnév előtt (de hát a nevük is ezért elöljárószó), mikor mi jobban szeretünk ragasztani (asztalra).

Egyébként is olyanok, mint Pom Pom, azt nem tudom, hogy szeretnek-e hosszú faágakon hintázni, de az alakjukat remekül változtatják. Hol egyszerű elöljárószók, hol vonzatok.

Az alábbi mondatokból egyenesen hiányoznak. Fejtsd meg, melyik, hova kerül. Vigyázat, csalok! Időnként a névelővel összeolvadva (pl. im) állnak.

Jó gyakorlást!

 

 1. Herzlichen Glückwunsch …... Geburtstag
 2. Können Sie mich bitte ….. dem Kundenservice verbinden?
 3. Hast du Lust …... ein Eis?
 4. Ich werde Plätze ….. die Busreise ….. Prag reservieren.
 5. Wohin fahrt ihr ….. Urlaub?
 6. Es wurde ….. Herberts Wohl angestoßen
 7. Erik surft den ganzen Nachmittag ….. Internet.
 8. Die Passagiere sollen um 11 Uhr 40 ….. Bord gehen.
 9. Wegen des Unwetters wurden alle Flüge …. und ….. Zürich gestrichen.
 10. Es macht mir wirklich Spaß: ich nehme Videos …..Handy auf und stelle sie ….. Internet.
 11. Hast du schön …. Facebook registriert?
 12. Du kannst doch …..deiner Profilseite Fotos hochladen!
 13. Und natürlich …. Freunden …. Kontakt bleiben.
 14. Ich freu' mich sehr: die Sommerferien stehen …. der Tür.
 

A megoldásért katt ide!

Szólj hozzá!

Címkék: elöljárószó


2011.10.09. 14:41 Nilanemet

Annak ellenére

Annak ellenére, hogy vasárnap délután van (volt, amikor ennek nekikezdtem)

 • nem lógatom a lábam,
 • nem eszem tálcányi krémest, (brühühü, de hát a cukor, a liszt, a mittudoménmi, meg a kalória!)
 • és még világgá sem mentem.

De nehogy sajnáljunk engem, mert mindezek ellenére van újabb teszt, alant megtalálod.

Adott egy mondat, folytatni kellene egy másikkal, ami pedig trotzdemmel indul. Valahogy így:

Das Wetter is schön. Trotzdem bleiben wir zu Hause.

Jó gyakorlást!

 1. Ich arbeite sehr viel. (2 Hunde)
 2. Mein Mann mag keine Süssigkeiten. (Kuchen backen)
 3. Die Kinder sind erkältet. (Eis essen)
 4. Lisa hat Liebeskummer. (sofort einen neuen Freund haben)
 5. Herbert lernt nie. (Sprachprüfung ablegen)
 6. Es regnet den ganzen Tag. (joggen)
 7. Matthias macht jeden Tag Überstunden. (am Freitagabend ausgehen)
 8. Karl hat keinen Hunger. (eine Pizza essen)
 9. Linda hat Magenschmerzen. (Kaffee trinken)
 10. Ich finde dieses Buch langweilig. (weiterlesen)

A megoldásért katt ide!

Szólj hozzá!

Címkék: kötőszók


2011.10.07. 14:31 Nilanemet

Blended learning

A német nyelvoktatásban úgy tudom, még gyerekcipőben jár az úgynevezett blended learning, de az angolban már néhány éve sikerrel vezették be a hagyományos és online tanulás keverékét.

Eszerint a tanulás szerint a diákok általában heti egy alkalommal vesznek részt nyelviskolai órán, emellett pedig az interneten hozzáférést kapnak az interaktív tananyaghoz. Tanáruk útmutatása alapján otthon végeznek el feladatokat, és a megoldásokat is látják. A két tanóra közti időszakban konzultálhatnak is a tanfolyamvezetővel.

Izgalmasnak hangzik, egy fél másodpercig arra is gondoltam, én ugyanezt találtam fel ezzel a bloggal (meg majd meglátod, mi jön ezután!). Aztán persze felébredtem, hiszen az interaktív felület még eleddig nem pattant ki a fejemből, tehát holnap sem szabadalmaztathatok egyetlen találmányt sem.

Én egyáltalán nem vagyok az e-learning híve, tudom, vannak emberek és helyzetek, akiknek ez jó. Szerintem kivételes önfegyelem kell hozzá, és minden tiszteletem azé, akinek ez megvan.

Viszont ez a kevert módszer nagyon praktikusnak tűnik: sokat ülünk gép előtt, az esti nyelvtanfolyamokra sokszor nyúzottan és fáradtan érkezik a hallgató és más vágya sincs, mint merengeni egy kicsit, ahelyett hogy a melléknévragozás szépségein elmélkedne.

Kíváncsi vagyok tehát, merre halad a folyamat, és kíváncsi lennék a Te véleményedre is. Neked megfelelne ez a tanulási forma?

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: nyelvtanulás


2011.10.05. 12:28 Nilanemet

A Gutenberg-galaxis

Sokan az úgynevezett Gutenberg-galaxis végét jósolták az internet megjelenésével. Emlékszem, jólértesült jövőbelátók már az újságokat is temették, a könyvek megjelenését meg egyenesen megkérdőjelezték.

Való igaz, sok minden változott azóta. Vannak, akik már táblagépekkel a kezükben közlekednek a metrón, de a nagy többség papírt zizget.

A Wikipedia alapítója sem tart attól, hogy néhány évtizeden belül nosztalgiával mesélünk unokáinknak az újságokról, és papírgyűjtéskor meg kell elégednünk a számítógépek kartondobozával.

Olvasd el a vele készült interjú rövidített változatát, és egészítsd ki a mondatokat a hiányzó (megadott) szavakkal. Ha az egész cikkre kíváncsi vagy, a Wiener Zeitung oldalán megtalálod.

Jó gyakorlást!

 

Wikipedia-Gründer glaubt an die Zukunft der Zeitung
 
Der …………. des Online-Lexikons Wikipedia, Jimmy Wales, hält trotz der Konkurrenz aus dem Internet die gedruckte Zeitung für ………….. "Eine Zeitung kann ich ……….. Strand mitnehmen, in den Rucksack stopfen und ………. mich nie sorgen, dass sie …………. wird", sagte der US-Amerikaner der "Frankfurter Rundschau". Der Buch- und Zeitungsdruck sei "eine großartige, …………….und einfach nutzbare Technologie". "Deshalb …………..  ich sogar, die gedruckte Zeitung verschwindet ……….. völlig", so Wales.
Journalisten rät der Wikipedia-Erfinder jedoch zu besonders vorsichtigem Umgang mit dem von ihm ………………. Lexikon, das ……. Millionen Nutzern in aller Welt verfasst wird. Er freue sich zwar, auch für Journalisten eine wichtige Referenz geworden sein, sagte Wales. "Das birgt aber Gefahren: Wikipedia verlangt verlässliche…………., die nur selbst recherchierte und redaktionell gegengeprüfte Fakten veröffentlichen. Wenn Redaktionen …………..auf uns zurückgreifen,…………… ein Kreisschluss - man bestätigt sich nur gegenseitig."
……………………und Studenten sollten Wikipedia nur nutzen. Der Druck, unter dem die Medien stünden, verlange von Journalisten oft, "Sofort-Experten für jedes Thema" zu sein. "Dann kann er bei uns schnell herausfinden, was die Eckpunkte und Debatten zum Thema sind", ….. Wales.
von * Journalisten * rät * unverzichtbar * entsteht * zum * gestohlen * Quellen * gegründeten * nie * dabei * Gründer * muss * billige * glaube

 

A teszt megoldásáért katt ide!

 

Szólj hozzá!

Címkék: lyukas szöveg


2011.10.03. 11:23 Nilanemet

Fal le, nép át

Körülbelül ennyivel össze is lehetne foglalni az 1989-90-es év külpolitikai és azon belül németországi eseményeit.

Számomra a világ legostobább jelensége a berlini fal volt. Elképzelted már valaha, hogy holnaptól a Károly körúton falat húznak fel, és nem juthatsz el többet a Váci utcába? Majd pedig megmagyarázzák neked (mindkét oldalon, persze), hogy ott csomó senkiházi él. Pedig még tegnap jómunkásemberek voltak. Rémisztő.

De mint ezt is, emberek hozták létre, hittek benne, és dolgoztak érte. Ez benne a legrémisztőbb. Ki tudja, tanultak-e eleget a lerombolása után?

A fal leomlásának idén a 21. évfordulóját ünnepeljük. Ma pedig a német egységet. Ha elolvasod az alábbi, német cikkekből származó, egyszerűsített szöveget, biztosan meg tudod válaszolni a kérdéseket.

Jó gyakorlást!

 

Tag der Deutschen Einheit
Der 3. Oktober ist der Tag der Deutschen Einheit und damit der für Gesamtdeutschland wichtigste Feiertag. Seinen formalen Abschluss fand der Prozess der Wiedervereinigung am 3. Oktober 1990, dem offiziellen Beitritt der DDR zur Bundesrepublik. Am 3. Oktober 2011 feiert Deutschland den Nationalfeiertag zum 21. Mal.
Die DDR hörte damit auf zu existieren. Dies war nicht nur eine Wende für Deutschland, dies war das Ende des Kalten Krieges und Europa ist zusammengewachsen.
Nach 45 Jahren der Trennung war die staatliche Einheit Deutschlands wiederhergestellt. Zugleich ist seitdem Berlin, Bundesland und Hauptstadt des vereinten Deutschland, wiedervereinigt.

"Seit dem Jahr 1990 leben die Deutschen in Ost und West wieder in einem gemeinsamen Staat. Wir haben in dieser Zeit viel gemeinsam erreicht und manches übereinander gelernt. Wir sind bescheidener in unseren Erwartungen und realistischer in unserer Selbsteinschätzung geworden. Noch immer stehen wir vor großen Herausforderungen. Wir haben aber auch alle Voraussetzungen, sie zu meistern." (Bundespräsident Horst Köhler)
Das Ereignis wird 2011 in der Gründungsstadt der Bundesrepublik Deutschland, in Bonn begangen. Zudem werden seit einigen Jahren am Brandenburger Tor und der Straße des 17. Juni in Berlin an diesem besonderen Feiertag Veranstaltungen, wie etwa Konzerte, durchgeführt.
 
Was feiert man am 3. Oktober?                              
Was bedeutet das?                                                                   
Was ist jetzt die Hauptstadt?                                                 
Seit wann gibt es wieder einen deutschen Staat?         
Wo wird dieses Jahr offiziell gefeiert?                                
Was wird am Brandenburger Tor organisiert?                  

 

A megoldásért katt ide!

Szólj hozzá!

Címkék: szövegértés


2011.09.24. 15:03 Nilanemet

Oktoberfest

Az őszi szabadtéri sörözés örömünnepe nem marad München városhatárain belül, sokan vágynak és jutnak is el a bajor városba. Akiket vonzanak a pirospozsgás arcú emberek, a hajnalig tartó dínom-dánom, nosza induljanak máris, még október 3-ig ott érik őket.

Aki megmarad a program hírértékénél, az pedig olvassa el az alábbi, a Deutsche Welle oldaláról származó, kissé lerövidített cikket, és válaszolja meg a kérdéseket is.

 Az eredeti cikket itt találod.

Jó gyakorlást!

 

Oktoberfest: Zwei Schläge reichten
Rund zwei Wochen lang heißt es in München wieder: Bier, Bier und nochmal Bier. Und damit es beim größten Volksfest der Welt nicht langweilig wird, kommen auch noch mehrere hunderttausend Hendl (gebratene Hühner) dazu.
Schon am frühen Samstagmorgen (17.09.2011) waren die Besucher auf "die Wiesn" geströmt, um noch einen Platz in einem der Festzelte zu ergattern. So waren die ersten Zelte auf der Münchner Theresienwiese auch schon seit dem Vormittag wegen Überfüllung geschlossen, als Oberbürgermeister Christian Ude (SPD) dann um Punkt zwölf Uhr zur Tat schritt:
"O'zapft is"
Zwei Schläge, dann steckte der Zapfhahn im Fass, und mit der Erfolgsmeldung "O'zapft is" (angezapft ist) füllte Ude den ersten Maßkrug mit Wiesnbier für den bayerischen Ministerpräsidenten Horst Seehofer (CSU). Auch wenn beide Politiker in politischen Wahlkämpfen gern aneinander geraten - zur Oktoberfest-Eröffnung sind sie ein eingespieltes Duo. Diesmal stiessen sie auf eine "friedliche Wies'n" an.
Denn die Teilnahme des bayerischen Ministerpräsidenten gehört ebenso zum Eröffnungsritual wie der Anstich des ersten Fasses durch den Münchner Oberbürgermeister. Für den Sozialdemokraten Ude war es bereits das fünfte Mal, dass das Bier bereits nach zwei Schlägen floss - Ude ist seit 1993 Münchner Oberbürgermeister und entsprechend viele Anstiche geübt.
Größtes Volksfest der Welt
Nach einem trüben Morgen schien dann am Mittag die Sonne - und das Oktoberfest 2011 konnte - wie viele seiner Vorgänger - bei gutem Wetter beginnen. Selbst der mittlerweile auf 9,20 Euro gestiegene Preis für die Maß Bier wird aller Voraussicht nach nicht für Umsatzeinbußen sorgen. Und angesichts des strikten Rauchverbots in den Zelten haben die Wirte extra Balkone und Freiflächen eingerichtet.
Die ersten Besucher waren um sechs Uhr morgens zum Festgelände gekommen, und trotz des zunächst nasskalten Wetters zeigten die meisten Frauen tiefe Ausschnitte im festlichen Dirndl, die Männer kamen zünftig in Lederhosen.
Selbst Besucher aus sehr fernen Weltgegenden zeigen sich auf dem Oktoberfest gern in bayerischer Tracht. Insgesamt werden rund sechs Millionen Besucher aus aller Welt erwartet. Das diesjährige Oktoberfest dauert übrigens 17 Tage. Denn der Feiertag zur Deutschen Einheit am 3. Oktober wird als Wiesn-Tag noch angehängt.
Wie fast in jedem Jahr war auch beim diesjährigen Oktoberfest bereits vor dem offiziellen Anstich des ersten Fasses die erste sogenannte "Bierleiche" (so die umgangssprachliche Bezeichnung für allzu Betrunkene) zu beklagen: Ein 20-Jähriger musste gegen 9.00 Uhr wegen akuter Alkoholvergiftung vom Bayerischen Roten Kreuz ins Krankenhaus gebracht werden. Der junge Mann war beim Warten vor einem noch geschlossenen Bierzelt völlig alkoholisiert zusammengebrochen.

1.       Wie heißt der Satz, mit dem das Oktoberfest geöffnet wird?
2.       Wer bekommt den ersten Maßkrug (ein Liter) Bier?
3.       Was ist die festliche Kleidung für das Oktoberfest?
4.       Wie viele Besucher erwartet man dieses Jahr?
5.   Wie bezeichnet man umgangssprachlich sehr betrunkene Leute? 

 A megoldásért katt ide!

Szólj hozzá!


2011.09.20. 21:39 Nilanemet

Még egy kis szemrevaló

Belekukkantottam a 16. Szemrevaló fesztivál nyitófilmjének trailerébe, nekem tetszik. Persze tudom, komoly társadalmi problémákat nem lehet vicces filmekkel megoldani. De itt most a film a lényeg, az pedig jópofának ígérkezik. Egy török családról szó, akik nyakukba veszik a világot, és Németországban, vagyis Almanyában próbálnak szerencsét. A családfő maga lesz az 1,000,001. török vendégmunkás!

Nézd meg Te is a bemutatót, és döntsd el, hogy az alábbi mondatok közül melyik igaz, mármint a film alapján!

Jó szórakozást!


In Deutschland ist es immer kalt.

Die Deutschen sind präzis.

Die Deutschen essen Schweinefleisch und Menschen.

Die Toilette ist ein komischer Stuhl.

Die Familie wohnt nach 40 Jahren wieder in der Türkei.

Angela Merkel kommt auch aus der Türkei.

 A megoldásért katt ide!

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra


2011.09.18. 20:58 Nilanemet

Szemrevaló fesztivál

Szeptember 22-én indul és 28-ig tart a 16. Szemrevaló fesztivál, ahol a Goethe Intézet szervezésében tekinthetők meg a legfrissebb német filmek.

A nyitófilm az Almanya. Isten hozott Németországban című vígjáték, amely egy a hatvanas években sokszázadikként Németországba érkezett török vendégmunkásról szól. Vetítés után a film egyik főszereplőjével, Demet Gül színésznővel találkozhatnak az érdeklődők.

Az idei fesztivál Berlint állítja középpontba, továbbá kiemelt helyen foglalkozik a fogyatékkal élő fiatalokkal. Emellett pedig Bruno Ganzot köszönti 70. születésnapján, két filmjének bemutatásával is. Az egyik A kandúr, a másik pedig a klasszikussá vált Wim Wenders alkotás, a Berlin felett az ég.

A filmeket Budapesten az Örökmozgó és a Művész mozik mutatják be, a Goethe Intézet jóvoltából 100 forintos szimbolikus áron.

Ide kattintva további információkhoz juthatsz!

Jó szórakozást!

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra


2011.09.12. 21:20 Nilanemet

Reklámok

A legutóbbi hozzászólás juttatta eszembe az ötletet, hogy közzétegyek néhány német reklámot itt a blogon.

Még tanulni is lehet belőlük, de nem ezért szeretjük őket, hanem mert viccesek!

Neked melyik a kedvenced?

Gyereknevelési ötletek:

 

Főzőcske, de okosan

Sofőrök

Hív a vasút, vár a Bahn

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra


2011.09.08. 20:53 Nilanemet

Nyelvtörés - németül

Eddig semmi különös. Nyelvet tanulni és azt törni együtt jár. De most nem arról van szó, hogy kínkeservesen próbálunk megszólalni egy idegen nyelven. épp ellenkezőleg, arról, hogy élvezettel kutakodunk  és fedezünk fel érdekes, vicces és olykor nehezen kimondható, vagyis nyelvtörő kifejezéseket, mondókákat.

Lucától kaptam az alábbi felhívást, éljetek vele minél többen, mert a nyertes eljut Berlinbe, egy nem mindennapi utazásra.

Jó gyakorlást!

A Goethe Intézet Magyarországon is igyekszik a német nyelvet minél szélesebb körben népszerűsíteni. Épp ezért a Facebook oldalán versenyt indít,  ahol fiatalokat vicces és szokatlan módon próbál rávezetni Németország és a német nyelv szeretetére.
Hogyan is működik mindez?
Tölts fel egy kisfilmet, amiben egy német nyelvtörőt mondasz fel! Eddig semmi szokatlan. Csakhogy a nyelvtörőnek nem egy íróasztal mellett kell elhangzania, hanem valamilyen mókás, érdekes, szokatlan szituációban. Vasárnapi ebéd közben a nagyszülőknél vagy kézenállás közben – engedjétek szabadon a fantáziátokat.
A beküldött videókat egy galériában közzétesszük, így bárki megnézheti. A rajongók szavazhatnak arra a kisfilmre, amelyik a legjobban elnyerte tetszésüket. Akik a legtöbb szavazatot kapták, természetesen elnyerik jutalmukat, egy nem mindennapi utazást Berlinbe: amellett, hogy betekintést nyernek a német fővárosba, és változatos programok várnak rájuk, kisebb feladatokat is teljesíteniük kell.
A verseny 2011. szeptember 15-én indul.
Csatlakozz már ma a Facebook oldalunkhoz
http://www.facebook.com/goetheinstitut.budapest, és így garantáltan nem maradsz le semmiről

Szólj hozzá!

Címkék: szókincs


2011.09.07. 21:19 Nilanemet

Levélírás németül

Az egyik legnagyobb mumus a nyelvvizsgákon a levélírás. Hogy ne a frász üssön ki minden lelkes németül tanulót a feladat hallatán, ma egy ilyen teszttel készültem.

Ajánlom figyelmetekbe a www.briefeschreiben.de oldalt, ahol nagyon hasznos információkhoz juthattok, és még levélminták között is kutakodhattok.

Egy ilyen mintát rontottam el én is alább. Kérdés, hogy milyen formai vétségeket követtem el.

Jó gyakorlást!

 

Herrn Dr. Mathias Schuhmacher
Wollenweber Str. 4
18055 Rostock
 
2005.11.25
 
 
 
Eine Arzthelferin stellt sich vor
 
 
Sehr geehrter Mathias,
 
mit großem Interesse las ich Ihre Anzeige vom 25.11.2005 im Rostocker Tagesanzeiger und bewerbe mich um die Stelle als Leiterin Ihres Praxisteams.
 
Ich bringe 18 Jahre Berufserfahrung als Arzthelferin mit. Die letzten sechs Jahre habe ich bereits als Praxisleiterin Erfahrungen gesammelt. Ich war verantwortlich für die Personaleinteilung, die gesamte Abrechnung sowie für die Ausbildung der Arzthelferinnen.
 
Leider wird mein derzeitiger Arbeitgeber seine Praxis aus Altersgründen zum Anfang des nächsten Jahres aufgeben!!!
 
Ich freue mich darauf, Sie und Ihre Praxis in einem persönlichen Gespräch näher kennen zu lernen.
 
Tschüss
 
Tanja Maunz
  
 
Anlagen

 A megoldásért katt ide!

Szólj hozzá!

Címkék: levélírás


2011.09.05. 14:11 Nilanemet

Adj címet!

Gyakori feladat nyelvvizsgákon, különböző német tesztekben, a címadás. Rövid szövegeknek, általában újságcikkeknek kell frappáns címet találni. A könnyebbik változatban megadott címeket kell a szövegekhez párosítani, jóval nehezebb viszont az, ha a vizsgázónak magának kell címet kitalálni.

A mai napi német tesztben a német online újságokból származó cikkekhez tartozik cím is, csak ki kell választani, melyik szöveghez melyik passzol.

Jó gyakorlást!

 

(a)     Zum 1. August wurde in Deutschland das Digitalradio eingeführt, das Massenpublikum ist aber noch nicht davon überzeugt. Seit über zehn Jahren schon versuchen Politiker, Radiosender und die Unterhaltungselektronik mit bisher bescheidenem Erfolg, die Digitalisierung der Hörfunkprogramme in Deutschland voranzutreiben. Beim Digitalradio fehlten bisher vor allem ein breites Programmangebot und attraktive Endgeräte. Bei den ersten Digitalisierungsversuchen des Hörfunks stellte man daher vor allem die technischen Aspekte in den Vordergrund: "Radio in CD-Qualität" wurde als Slogan eifrig beworben.
(b)   Oscarpreisträger Al Pacino ("Der Duft der Frauen") ist beim 68. Filmfestival von Venedig für seine Verdienste um die zeitgenössische Filmkunst ausgezeichnet worden.Der 71-Jährige erhielt den "Jaeger-Le Coultre Glory to the Filmmaker 2011 Award". Pacino sei "ein fantastischer Regisseur, dessen Erfahrung kostbar und originär ist, und die Welt des zeitgenössischen Films bereichert", erklärte Festivaldirektor Marco Müller anlässlich der Preisverleihung. Pacino, der häufig auch in Gangsterrollen wie in "Der Pate" und "Scarface" spielte, stellte auch sein neues Werk als Regisseur vor: "Wilde Salome". Der Film dokumentiert das Leben des irischen Schriftstellers Oscar Wilde und eines seiner Theaterstücke.
(c)     Die Krankenkassen haben im ersten Halbjahr im Schnitt deutlich weniger ausgegeben, als sie aus dem Gesundheitsfonds erhalten haben. Die gesetzlichen Krankenkassen (GKV) haben im ersten Halbjahr 2011 einen Überschuss von 2,417 Milliarden Euro erwirtschaftet, wie das Bundesgesundheitsministerium mitteilt. Den gestiegenen Überschuss führt das Bundesgesundheitsministerium vor allem auf die gesunkenen Kosten für Arzneimittel zurück. Hier gaben die Krankenkassen 6,3 Prozent weniger aus. Ursache ist laut Bundesgesundheitsministerium das Arzneimittel-Sparpaket, das es den Krankenkassen erlaubt, günstigere Preise mit den Pharmaherstellern zu vereinbaren.
 
(d)   Weil sie sich um den Fahrpreis gestritten haben, hat ein Taxifahrer in Hamburg eine Frau gekidnappt und fünf Stunden in den Kofferraum gesperrt. Mit ihrem Handy konnte die Frau die Polizei alarmieren. Fünf Stunden später wurde sie befreit, nachdem Passanten ihre Schreie gehört hatten. Die 32-Jährige kam demnach mit einem Schock und schweren Blutergüssen an Armen und Beinen ins Krankenhaus. Der Mann war mit ihr zu seinem Wohnort in Hasloh in Schleswig-Holstein gefahren. Er war vermutlich in seine Wohnung gegangen und hatte die hilflose Frau im Kofferraum liegen gelassen. Der Taxifahrer wurde festgenommen, er sitzt inzwischen in Untersuchungshaft.
 
(e)   Die SPD unter Ministerpräsident Erwin Sellering hat die Landtagswahl in Mecklenburg-Vorpommern klar gewonnen. Damit können sie entweder die Koalition mit der CDU fortsetzen oder aber mit der Linkspartei ein neues Bündnis bilden. Nach dem vorläufigen Ergebnis errangen die Sozialdemokraten 35,7 Prozent der Stimmen. Sie konnten damit ihr Ergebnis von 2006 (30,2 Prozent) deutlich verbessern. Bundesweit wird der Wahl in Mecklenburg-Vorpommen keine große Bedeutung zugemessen. Auf die Mehrheiten im Bundesrat hat die Abstimmung keinen wesentlichen Einfluss.
 

 Címek:

   1.     SPD regiert in Mecklenburg-Vorpommern weiter

2.   Alles digital – Deutschland stellt um
3.   Milliarden-Plus für Krankenkassen im ersten Halbjahr
4.   Ein Preis für sein Lebenswerk
5.   Taxifahrer sperrt Kundin in den Kofferraum

 A megoldásért katt ide!

Szólj hozzá!

Címkék: szövegértés


2011.08.30. 21:18 Nilanemet

Sich, de milyen?

A következő rövid kis tesztben minden ige sich-es, vagyis visszaható igékről van szó. De nem mindegy, hogy ez a sich tárgyesetben (Akkusativ) álló névmás, avagy részes esetben (Dativ).

A kicsit haladó jellegű gyakorlatban annyi a feladat, hogy külön kell válogatni A és D betűjellel a mondatokat.

Jó gyakorlást!

 1. Er kocht sich sein Essen selbst.
 2. Warum ärgert er sich über fremde Leute?
 3. Er wäscht sich seine Haare.
 4. Herr Koch beschwert sich über seine Kollegen.
 5. Er fühlt sich unter Jugendlichen wohl.
 6. Sie kauft sich einen neuen Pullover.
 7. Man soll sich jeden Tag gründlich waschen.
 8. Was zieht er heute an? Ich denke, er zieht sich seinen neuen Anzug an.
 9. Er unterhält sich gern mit freundlichen Menschen.
 10. Anja muss sich beeilen, sonst kommt sie zu spät.

A megoldásért katt ide!

Szólj hozzá!

Címkék: ige