HTML

Gyere át!

Szeretnél hasonló feladatokat kapni? Gyere át a www.napinemetteszt.com oldalra, és iratkozz fel a hírlevélre. Találkozunk a honlapon!

Friss topikok

  • Nilanemet: Kedves DAnett! Feltettem újra a megoldást, remélem te is látod, mert én most például nem látom a ... (2012.08.28. 21:35) Már megint melléknévragozás
  • DAnett: @Nilanemet: Köszi szépen! :) (2012.02.24. 08:35) Sich, de milyen?_megoldás
  • Nilanemet: @zsiraf18: Szia! Nagyon köszönöm a jókívánságokat, úgy legyen! A magyarra fordítás/nem fordítás ... (2011.12.09. 14:12) Miért nem tanulunk németül?
  • zsiraf18: @Nilanemet: Nagyon köszönöm a segítséget, szép hetet kívánok! :) (2011.11.28. 13:26) Javítás_megoldás
  • ytfan28: Üdv! sajnos nem elérhető a link! jó az oldal egyépként! Gratulálok hozzá! (2011.11.09. 13:41) Nyár - nyaralás nélkül

Könyvkereső

2011.03.28. 14:54 Nilanemet

A nyelvtan én vagyok!

Találkoztam egy kolleginával, aki rövid beszélgetésünk során beavatott a német nyelvtanítás legújabb trendjébe: kevesebb nyelvtan, más készségek fejlesztése, akár már tanult (főleg angol) nyelvek alapján.

Jól hangzik, bár emlékeim szerint a nyelvtani gyakorlatok boszorkányűzése már régebben elkezdődött, elég felemás eredménnyel (sok olyan ötlet égett el a máglyán, amit később újjáélesztettek, viszont továbbéltek eretnekek is).

A magam részéről én is tűzzel-vassal irtom az olvasunk-fordítunk jellegű órákat, a legutolsó névelőig agyonmagyarázott párbeszédeket, ellenben hadd védjem meg a nyelvtant is.

Az angol esetében,amit a világon szinte mindenki használ - pont a gyakori használat miatt - szinte már észre sem vesszük, hogyan kopnak el szerkezetek, ragozások. De a nyelv élő dinamizmus, furcsa is volna Goethe stílusában beszélni. A német nyelv viszont sokkal komplexebb, nyelvtana összetettebb. Mennyivel könnyebb lenne melléknévragozás, pláne főnévragozás nélkül élni!

A nyelvtanulás olyan mint az úszóedzés: konditerembe is kell járni, de ha vizet még nem láttunk, kevés eséllyel indulunk az olimpián. A jól begyakorolt nyelvtanra szükség van a magabiztos nyelvtudáshoz, de ha sosem beszélünk, csak teszteket töltünk ki, ne csodálkozzunk, ha nem merünk anyanyelvűek társaságában megszólalni.

Azoknak, akik mindkét készségre esküsznek, álljon itt egy nyelvtani feladat, a birtokos névmás (Possessivpronomen) gyakorlására:

1.      Habt ihr …………. Skibrillen mitgenommen?

2.      Haben die Jungs …………………..Handschuhen dabei?

3.      ……………. Auto steht am Hauptbahnhof. (ich)

4.      Wann beginnt ………………… Besprechung? (wir)

5.      Peter begrüßt …………. Gäste.

6.      Eva findet ……….. Pass nicht.

7.      Frau Berg, ………………. Mann ist da!

8.      Ich brauche ……………. Brille.

9.      Frau Heim ruft ……………….. Eltern an.

10.  Wie groß ist …………. Wohnung? (ihr)

11.  Wie alt ist ……………….. Mutter? (du)

12.  Hast du auch ………….. Freunde eingeladen? (du)

13.  In ………………… Wohnung gibt es drei Zimmer. (wir)

14.  Wo studiert …………. Sohn? (Sie)

15.  Ich kenne ………….. Vater nicht. (du)

16.  Das Telefon klingelt in …………… Büro. (ich)

17.  Wo schlafen ………………. Gäste? (ihr)

18.  Machen wir Ordnung in …………….. Zimmer!

19.  Ist das ………….. Buch? (du)

20.  Am Abend trifft Petra …….. Freunde.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: nyelvtan


A bejegyzés trackback címe:

https://napinemetteszt.blog.hu/api/trackback/id/tr642778860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása