HTML

Gyere át!

Szeretnél hasonló feladatokat kapni? Gyere át a www.napinemetteszt.com oldalra, és iratkozz fel a hírlevélre. Találkozunk a honlapon!

Friss topikok

  • Nilanemet: Kedves DAnett! Feltettem újra a megoldást, remélem te is látod, mert én most például nem látom a ... (2012.08.28. 21:35) Már megint melléknévragozás
  • DAnett: @Nilanemet: Köszi szépen! :) (2012.02.24. 08:35) Sich, de milyen?_megoldás
  • Nilanemet: @zsiraf18: Szia! Nagyon köszönöm a jókívánságokat, úgy legyen! A magyarra fordítás/nem fordítás ... (2011.12.09. 14:12) Miért nem tanulunk németül?
  • zsiraf18: @Nilanemet: Nagyon köszönöm a segítséget, szép hetet kívánok! :) (2011.11.28. 13:26) Javítás_megoldás
  • ytfan28: Üdv! sajnos nem elérhető a link! jó az oldal egyépként! Gratulálok hozzá! (2011.11.09. 13:41) Nyár - nyaralás nélkül

Könyvkereső

2011.04.05. 21:37 Nilanemet

Szótanulás - ne legyen rémálom!

Először örülünk, ha azt a pár kérdést megértjük, és még válaszolni is tudunk rá. Ahogy aztán haladunk tovább a nyelvtanulásban, egyre szebben szeretnénk magunkat kifejezni. Ehhez három dolog szükségeltetik:

- helyes nyelvtan

- helyes nyelvhasználat

- gazdag szókincs

Most ez utóbbiról lesz szó. Hogyan lehet úgy bővíteni a szókincsünket, hogy nem a szótárat biflázzuk be, mint Raymond a telefonkönyvet az Esőember című filmből?

A legjobb megoldás erre az olvasás. Persze nem kortárs irodalomra kell első körben gondolni, és nem is az ófelnémet nyelvemlékekre. A nyelvkönyvekben szereplő szövegek nagyon hasznosak - de csak akkor, ha az alap valódi, "élő" szöveg. Egy újságcikk leegyszerűsített változata, egy brossúra néhány mondata, egy egyszerű hirdetés. A különböző céllal összeeszkábált szövegek hatástalanok. Nem marad meg a fejünkben szinte egyetlen mondat vagy kifejezés sem, hiszen érezni rajta az izzadtságszagot, amivel a (sokszor idegen anyanyelvű) tankönyvíró kikínlódta magából a feladathoz a szöveget.

Az élő nyelven megírt szövegek, olvasva, cédéről hallgatva idővel beköltöznek a fejünkbe. Lehet, hogy most észre sem vesszük, később mégis megérezzük, ha hibás mondatot mondunk. Valami nem stimmel - és ösztönösen a hallott/olvasott szöveg alapján rakjuk össze a mondatot.

Később sem érdemes feladni az olvasást, manapság rengeteg egyszerűsített olvasmányt lehet találni, ami nyelvtanulás céljából kiváló. Nem ajánlanám viszont a két nyelven kiadott könyveket, azok inkább csemegézésre, kifinomult érzésű bölcsészeknek valók.

Legközelebb innen folytatjuk. Most pedig egy szókincs-fejlesztő egyszerű teszt következik, mert az olvasás mellett ezek a fajta feladatok jönnek jól a nyelvtanulás során.

Welches Verb passt zu welcher Gruppe?

fahren * haben * laufen * spielen * sprechen

Karten - Fußball - Klavier

Englisch - langsam - kein Wort

Auto - vorsichtig - Ski

Schlittschuh - ein Film im Kino - der Motor

Geburtstag - Husten - Kinder

 A megoldásért katt ide!

 

 

 

2 komment

Címkék: szókincs


A bejegyzés trackback címe:

https://napinemetteszt.blog.hu/api/trackback/id/tr182803143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emilz · http://skypesuli.hu 2011.04.07. 09:16:23

a nyelvtannal sosem volt gondom, a szavak tanulására viszont nehezebben veszem rá magam :S

Nilanemet 2011.04.07. 21:24:41

@emilz: Ezért érdemes sokat olvasni. De érdemes megnézni, hogy mit! Néhány napi hír, időjárás-jelentés, rövid cikk. A legjobb pedig egy jó (és érdekes) regény. Sok sikert!
süti beállítások módosítása