HTML

Gyere át!

Szeretnél hasonló feladatokat kapni? Gyere át a www.napinemetteszt.com oldalra, és iratkozz fel a hírlevélre. Találkozunk a honlapon!

Friss topikok

  • Nilanemet: Kedves DAnett! Feltettem újra a megoldást, remélem te is látod, mert én most például nem látom a ... (2012.08.28. 21:35) Már megint melléknévragozás
  • DAnett: @Nilanemet: Köszi szépen! :) (2012.02.24. 08:35) Sich, de milyen?_megoldás
  • Nilanemet: @zsiraf18: Szia! Nagyon köszönöm a jókívánságokat, úgy legyen! A magyarra fordítás/nem fordítás ... (2011.12.09. 14:12) Miért nem tanulunk németül?
  • zsiraf18: @Nilanemet: Nagyon köszönöm a segítséget, szép hetet kívánok! :) (2011.11.28. 13:26) Javítás_megoldás
  • ytfan28: Üdv! sajnos nem elérhető a link! jó az oldal egyépként! Gratulálok hozzá! (2011.11.09. 13:41) Nyár - nyaralás nélkül

Könyvkereső

2011.04.07. 21:47 Nilanemet

Pont fordítva! 5 tipp a könnyebb szótanulásért

Sok trükk létezik annak megkönnyítésére, hogyan gyarapítsuk a szókincsünket. Sajnos egyetlen egyet nem lehet megkerülni: ez pedig a szavak megtanulása. Magolása, ha úgy tetszik.

Többen elhitték már, hogy ha alváskor a párnájuk alá teszik a könyvet, az éj leple alatt a szavak beleszállnak a fejükbe. Sajnos a tudomány mai állása szerint ez a módszer reménytelen.

Van viszont néhány ötlet, ami segíthet abban, hogy a szótanulás könnyebben menjen:

1. Vegyél egy szótárfüzetet

Ódivatúan hangzik, semmi gép és kütyü, csak egy egyszerű füzet. Ha szereted a szép látványt, akkor olyat vegyél, amire mindig jó ránézni: kutya, macska, egynyári-sztár legyen a borítóján. Fontos az, hogy ebbe a füzetbe csak a szavak kerüljenek. Se a leckét ne ide firkantsd föl, se a buszmenetrendet.

2. Tanuld meg a szótári alakot

Jön az első sóhaj: mi a bánatnak kell ilyen szörnyűségekkel fárasztani szegény deákot? Azért, mert a szótárban is ebben az alakban találod meg a főneveket. És azért, mert ez sok mindent elárul az adott szóról. Jó hír, csak a főneveket és az igéket kell így felvésni, a többit nem!

3. Szótári alak szerint tanuld meg a szavakat

Vagyis: r Film,-s,-e = der Film, des Film(e)s, die Filme. Ezzel máris megtanultad az alany és a birtokos esetet és a többes szám alany esetet is. Igéknél pedig mindjárt tisztában vagy a múlt idejű alakokkal

4. Hangosan ejtsd ki a szavakat

Érdemes először olvasgatni őket - de hangosan! Németül-magyarul. Néhány átolvasás után takard le a német részt, és a magyart olvasva próbáld meg a német megfelelőjét kimondani. Legyél magaddal szigorú: számít a jó névelő, a megfelelő múlt idő. Ha sorban már jól megy, ugrálj a szavak között, és úgy mondd a német párját. Ha bizonytalan vagy írásban, készíts magadnak szódolgozatot. Ha pedig magyarul jutnak eszedbe nehezebben a szavak, takard le azt az oldalt, és a német változatokhoz mondd hozzá a magyart.

5. Ismétlés

Újabb szavak tanulásánál érdemes  - amikor már azok jól mennek - a régiek közül is "kikérdezni magunkat". Előrébb lapozol, német oldal letakar, magyar felolvas, német rávág. Ilyen egyszerű.

Napi német teszt

Nevezd meg a szavak ellentettjét. Egy tesztkérdéssel máris két szót gyakorolsz!

klug                        die Stadt                     kommen

langsam                  das Leben                    verlieren

schön                     das Fenster                 sprechen

dünn                      der Anfang                   fragen

müde                      das Kind                      schließen

 

Szólj hozzá!

Címkék: szókincs


A bejegyzés trackback címe:

https://napinemetteszt.blog.hu/api/trackback/id/tr292808238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása