HTML

Gyere át!

Szeretnél hasonló feladatokat kapni? Gyere át a www.napinemetteszt.com oldalra, és iratkozz fel a hírlevélre. Találkozunk a honlapon!

Friss topikok

  • Nilanemet: Kedves DAnett! Feltettem újra a megoldást, remélem te is látod, mert én most például nem látom a ... (2012.08.28. 21:35) Már megint melléknévragozás
  • DAnett: @Nilanemet: Köszi szépen! :) (2012.02.24. 08:35) Sich, de milyen?_megoldás
  • Nilanemet: @zsiraf18: Szia! Nagyon köszönöm a jókívánságokat, úgy legyen! A magyarra fordítás/nem fordítás ... (2011.12.09. 14:12) Miért nem tanulunk németül?
  • zsiraf18: @Nilanemet: Nagyon köszönöm a segítséget, szép hetet kívánok! :) (2011.11.28. 13:26) Javítás_megoldás
  • ytfan28: Üdv! sajnos nem elérhető a link! jó az oldal egyépként! Gratulálok hozzá! (2011.11.09. 13:41) Nyár - nyaralás nélkül

Könyvkereső

2011.11.28. 14:23 Nilanemet

Miért nem tanulunk németül?

A legtöbb fogorvos biztosan rosszallja,  ha beszélgetőpartnere szájából egy összevissza fogsor kandikál ki. Nagymamám, aki fodrász, mindig úgy azonosította be az ismeretlen hölgyeket, hogy az a magas nő, akinek olyan szépen volt levágva a haja. Nekem pedig természetesen fontos, hogy ha valaki megszólal németül, minél szebben tegye.

Szerintem sokan sok pénzt, időt, energiát fektetnek bele a nyelvtanulásba. Indokaik is vannak szép számmal: munka, diploma, nyelvvizsga.

Mégis azt látom, sokan lemorzsolódnak. Sok a munka, diploma nélkül is felvesznek, a nyelvvizsga-papír nem számít.

Sokszor felteszem magamnak a kérdést: vajon miért? A lemorzsolódott diákokat ki tudná, mi tudná motiválni? Vagy nem is kell őket motiválni? Eléldegélnek a majdnem diplomájukkal és a majdnem nyelvtudásukkal?

Talán nem minden tanár, de a legtöbb biztosan felteszi magának a kérdést: miattam nem akar tanulni? Megtettem minden azért, hogy kedve legyen, motivált legyen? Szerintem nehéz a válasz ebben az esetben.

Úgy képzelem, vannak - sőt talán sokan vannak - olyanok, akik munka, egyetemi, főiskolai tanulmányok, vagy kisgyerekek mellett akarnak megtanulni németül, és ehhez veszik a fáradságot és gyakorolnak. Nekik szeretnék minél hamarabb segíteni a készülő honlapommal, és egy havonta megjelenő online magazinnal.

Ehhez azonban szeretném megismerni a TE véleményedet! Miért nem megy a tanulás? Hol torpan meg a még legelszántabb nyelvtanuló is? Mi kellene a jobb eredmény érdekében? Mi jelentené SZÁMODRA a legnagyobb segítséget?

Elmondod? Kíváncsian várom!

3 komment

Címkék: nyelvtanulás


A bejegyzés trackback címe:

https://napinemetteszt.blog.hu/api/trackback/id/tr43418559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mosómedve! 2011.12.08. 10:33:16

Szia!
Én is küzdök a némettel, ahány éve kapcsolatban vagyok vele, azóta már szakmai felsőfokú nyelvvizsgát is tehettem volna....
Oké, persze bevallom, hogy én se vagyok a nyelvtanulók gyöngye :)
Ami számomra az egyik legnagyobb nehézség, az a szinten tartás vagy gyakorlás. Gondolok itt pl. arra hogy sokkal könnyebb angol nyelvű/feliratú sorozatra, filmre bukkanni a neten ( akár a torrent oldalakon is), mint németre és ugyanez van mondjuk a zenéknél is. Ill. a német nyelvű irodalmi művek se árasztják el az embert. Persze nem azt akarom mondani, hogy egyáltalán nincsenek, csak nem csapódik annyira az ember arcába mint egy angol nyelvű "valami" :)
Ami még eszembe jutott, az a levélírás, ami ugye elengedhetetlen a nyelvvizsgához, és itt most nem egy baráti nyaralásos levélre gondolok, hanem egy hivatalosabb reklamáció, vagy ajánlat kérés. Ezekhez se könnyű segédanyagot, kifejezéseket, mintákat találni.

zsiraf18 2011.12.09. 14:06:31

Szia!

Nekem nagyon komoly motivációm van, hisz 4 hónapja itt élek Németországban. Kénytelen vagyok nap mint nap nekiveselkedni a dolognak. Sajnos még nincs munkám, és nagyon nehéz visszajelzés nélkül tanulni.

Nagyon tetszik az oldalad, egy dolog talán ami jó lenne, ha a megoldásnál magyarul is leírnád a mondatokat. Én kezdő vagyok, épp ezért félreértek sok mindent. Sajnos otthon csak egy 100 órás tanfolyamra volt lehetőségem a kiköltözés előtt, így épp hogy eljutottam a Perfekt-ig. :( Persze tudom, hogy mindig segítesz, ha írok Neked, hogy nem értem a megoldást, csak néha már nagyon kellemetlen. :D

Köszönet az oldalért, sok lelkes tanulót kívánok!!!!!!

Nilanemet 2011.12.09. 14:12:19

@zsiraf18: Szia! Nagyon köszönöm a jókívánságokat, úgy legyen!

A magyarra fordítás/nem fordítás kérdése felfogás kérdése. Én inkább a nem fordítás híve vagyok. Arra kell törekedni - és ezt Te most a saját bőrödön érzed leginkább -, hogy a nyelvtanuló minél hamarabb átfogóan értse a hallott/olvasott szöveget. Nyilván az ismeretlen szavakat meg kell beszélni/ki kell szótárazni. Igyekszem több szókincsfejlesztő gyakorlatot is felrakni.
Sok sikert kívánok a németországi élethez!
Nikolett
Ja, és kérdezz nyugodtan. A tanárt azért találták ki...
süti beállítások módosítása