HTML

Gyere át!

Szeretnél hasonló feladatokat kapni? Gyere át a www.napinemetteszt.com oldalra, és iratkozz fel a hírlevélre. Találkozunk a honlapon!

Friss topikok

  • Nilanemet: Kedves DAnett! Feltettem újra a megoldást, remélem te is látod, mert én most például nem látom a ... (2012.08.28. 21:35) Már megint melléknévragozás
  • DAnett: @Nilanemet: Köszi szépen! :) (2012.02.24. 08:35) Sich, de milyen?_megoldás
  • Nilanemet: @zsiraf18: Szia! Nagyon köszönöm a jókívánságokat, úgy legyen! A magyarra fordítás/nem fordítás ... (2011.12.09. 14:12) Miért nem tanulunk németül?
  • zsiraf18: @Nilanemet: Nagyon köszönöm a segítséget, szép hetet kívánok! :) (2011.11.28. 13:26) Javítás_megoldás
  • ytfan28: Üdv! sajnos nem elérhető a link! jó az oldal egyépként! Gratulálok hozzá! (2011.11.09. 13:41) Nyár - nyaralás nélkül

Könyvkereső

2012.01.05. 21:41 Nilanemet

Levélírás németül: levélformátum

A levélírás a német nyelvvizsga egyik lényeges feladata, sokaknak azonban egyenes ez a mumus. Nyilván nem lehet előre bemagolni egyetlen levelet sem, és kicsit kreatívnak is kell lenni hozzá, de igenis fel lehet rá készülni.

A www.briefform.de honlapon remek német mintalevelek találhatók, amiket átolvasva már nem tűnik annyira ijesztőnek a feladat. Az első oldalon máris ott van egy levél, ami bemutatja a hivatalos levél felépítését. Nézzük át együtt:

Absender (Feladó)

A feladó adatait a következő sorrendben kell megadni:
keresztnév, vezetéknév
utca, házszám
irányítószám, helység
Nincsenek üres sorok  köztük!

Empfänger (címzett)

ugyanaz mint fönt

Betreff (hivatkozás)

A Betreff szót ma már nem írják ki a levélben, csak a levél tartalmának rövid megnevezése kerül ide. Se aláhúzni, se pontot tenni utána nem kell. Bármilyen más igazoló szám, ügyfélszám, kód, stb. ide írható a hivatkozás alá. Ezután két üres sor következik.

Anrede (megszólítás)

A megfelelő megszólítás (udvarias-baráti) után vessző következik, a levél szövege pedig – egy üres sor után – kis betűvel kezdődik.

Brieftext (szöveg)

A szövegnek érthetőnek, világosan tagoltnak kell lennie.

Grußformel (elköszönés)

Sortörés választja el a levél szövegétől, nincs mögötte se pont, se vessző, se felkiáltójel. Fontos, hogy igazodjon a feladó és a címzett viszonyához (formális-informális),

Datum (dátum)

Csak számokkal: 03.01.2012 vagy a hónapot kiírva: 3. Januar 2012
Budapest, den 03. 01. 2012

Szólj hozzá!

Címkék: levélírás


A bejegyzés trackback címe:

https://napinemetteszt.blog.hu/api/trackback/id/tr623522943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása